10 gode råd om medietræning

 
 

Her kommer
10 gode råd om medietræning

Man kan ikke sætte kommunikation eller medietræning på en endegyldig formel. Det er forskelligt fra person til person, hvilken træning hvert enkelt menneske har brug for. Det er derfor individuel medietræning, er meget effektivt. Men der er overordnede linjer som man kan gå efter, så man undgår de værste faldgruber. 

Her er en liste med de 10 vigtigste ting du skal have styr på, inden du går ind til et interview.

Man kan ikke sætte kommunikation eller medietræning på en endegyldig formel. Det er forskelligt fra person til person, hvilken træning hvert enkelt menneske har brug for. Det er derfor individuel medietræning, er meget effektivt. Men der er overordnede linjer som man kan gå efter, så man undgår de værste faldgruber. 

Her er en liste med de 10 vigtigste ting du skal have styr på, inden du går ind til et interview.

1. Du skal vide, hvad publikum skal huske

2. Hav styr
på fakta

Lige meget hvor dygtig en kommunikator du er, skal du inden du går i medierne, skal du have styr på fakta. Lige meget om det er en sag du synes er nem eller svær at tale om, skal du kende til så mange fakta som muligt. Du kan ikke som politiker, udtale dig om de dårlig normering i jeres kommunes børnehaver, hvis du ikke kender det aktuelle tal og om tallet er steget eller faldet de seneste år.  Hvis du ikke har styr på fakta kan du ende med, at alt hvad du siger, komme til at virke uvidende, utroværdigt eller uforberedt. I det tilfælde vil det være det eneste publikum kan huske.

Så når du skal deltage i et interview, skal du finde den relevante fakta og lære den, så du ikke skal stå og fumle med papirer. Du skal kunne huske det i hoved. Hvis ikke du kan det, men hele tiden skal kigge efter talene, vil det ikke virke som en sag der lægger dig ret meget på sinde.

I næsten alle medier i dag, er tiden knap. Der er få minutter til et interview og det kan være svært at få alle nuancer med. Derfor er det vigtigt at træne din kommunikation før interviewet. For du skal kunne fortælle dine budskaber kort, præcist og gerne skåret skarpt. Ikke kun for publikums skyld eller mediernes knaphed, men hvis du kan levere korte og skarpe budskaber i medierne om en historie, så vil du blive inviteret af mediet igen. Alle journalister vil gerne have en kilde der kan levere klare budskaber, som de ikke er nødt til at klippe i.

3. Kort, præcist
og skarpt

4. Hvad handler interviewet om?

Få altid præmissen for interviewet på plads før du siger ja. Det betyder du skal vide: Hvad handler interviewet og historien om? Hvad vil journalisten spørger om? Hvem har ellers udtalt sig? Hvad er vinklen på historien? Hvad skal det bruge til og hvor meget skal de bruge?
Hvis du ikke har svar på disse spørgsmål, men blot begynder at svare på journalistens spørgsmål i telefonen, kan du hurtigt blive fanget i en række ubehagelig spørgsmål. I vores medietræning gennemgår vi, hvorfor hvert enkelt spørgsmål er vigtigt at få svar på.

I Kjerumgaard.com's medietræning bruger vi meget tid på, at lære dig om storytelling i interviews. Storytelling er en af de mest effektive måde at kommunikere på, så budskabet bliver husket.
Find en virkelig historie fra din virksomhed, privatliv eller fra en af dine kunder, som understøtter dit budskab. Vi kan alle huske historien om Else Marie Larsens og ældreplejen i Aarhus. Hvorfor kan vi huske den historie og ikke de 1000 andre historier og artikler der har været i medierne? Fordi denne historie blev personlig og nærværende. Her var det ikke bare kurver og tal, men et rigtigt menneske. 

5. Storytelling i
et interview

6. Tilpas sproget til
mediets målgruppe

Der er stor forskel på medier og deres målgruppe. Der er for eksempel forskel på, at give et interview til Ude og Hjemme eller til Ræson. Eller til Deadline på DR2 eller til TV2 Echo. Det er derfor vigtigt at du tilpasser dit sprog og dine budskaber, så det passer til målgruppen. Dels for at være sikre på at seerne, lytterne eller læserne forstår dig og husker dig, men i lige så høj grad så mediet gerne vil bruge dig igen. Hvis du levere et interview, der efter din mening kommer rundt om alle nuancer af emnet, men som ingen i målgruppen forstår, vil det være et spildt interview. Derudover vil mediet heller ikke ringe til dig igen og din mulighed for at komme i miderne igen er forspildt. 

De ord der kommer ud af munden på os, har kun en betydning på 7% for vores forståelse af kommunikationen. 38% er betoning og 55% er kropssproget. Så du kan have forberedt alle de rigtige budskaber og tænkt over alle de rigtig ord, men hvis du ikke har dit kropssprog med dig, vil du ikke bliver forstået eller værre endnu, du vil virke utroværdig.
Kjerumgaard.com´s medietræning adskiller sig fra andre, netop ved at have et hovedfokus på kropssprog og stemmetræning. Det har vi, fordi det er her vi kan få de mest effektive resultater, når hele 93% af vores kommunikations opfattelse, har med andet end vores ord af gøre.

7. Kropssproget er
vigtigere end ord

8. Smil det
smitter

At smile er de nemmeste point! Men meget få mennesker husker er smile når de er i medierne. Den meget dygtige kommunikator og tidligere amerikanske præsident Barack Obama, viste os hvor langt man kan komme med at smile. Hvis du genser nogle af hans taler, så vil du tydeligt kunne se, hvordan han bruger smilet i hans kommunikation. Der er lavet en del forskning om smil og de viser at: Hvis du smiler, udviser du overskud. Hvis du smiler, smitter det. Hvis du får andre til at smile, udleder du endorfiner i deres hjerne og det gør dem glade. Undersøgelser viser, at mennesker ofte ikke kan huske hvad andre mennesker har sagt eller gjort, men kan huske hvordan de fik dem til at føle.

Du skal selvfølgelig ikke stå og smile, hvis du skal udtale dig om krig, nød, ulykker eller andre negative historier. Men i mange tilfælde vil du kunne komme meget langt med at smile. I medietræning vil man kunne se sig selv på video og netop det manglende smil, er noget de fleste bliver overrasket over. Vi tror simpelthen at vi selv smiler mere end vi faktisk gør.

Start aldrig en diskussion med journalisten. Der er et utal af eksempler på ellers medievante mennesker, som verbalt overfalder en journalist eller virker sure over de spørgsmål de bliver stillet. Vi kan alle huske Bertel Haarders raseri i DR-byen, da han ikke kunne svare på journalistens spørgsmål. De fleste journalister er ikke ude på at få dig ud på glatis. Men hvis du ikke opføre dig ordentligt, er det ikke sikkert du får den bedste vinkel eller bliver spurgt igen.

9. Journalisten
har magten

10. Hvis du kan se et kameraet - kan det se dig

Også her, er der et utal af eksempler på ellers medievante mennesker som ikke tænker over at mikrofonen eller kameraet kan være tændt. Det almindeligt, at man hyggesnakker lidt både før og efter interviewet, men husk ikke at lade dig rive med.

Dette er 10 råd, som er vigtige at tænke over inden du går ind til et interview. Hvis du virkelig vil mester ethvert interview, kan vi hjælpe. Vores medietræningskursus kommer gennem alle nuancer og alle faldgruber i kommunikationen med medierne. Du vil hurtigt lære hvordan du effektivt kan formidle budskaber på kamera, i radioen og slev under pressede interview.

Kjerumgaard.com's medietræningskursus, vil lære dig alt hvad du har brug for, for ikke at ende på forsiden, men det er også lavet til at lære dig alt hvad du har brug for, for at kunne ende på forsiden... men med den gode historie.


Kjerumgaard.com's medietræningskursus, vil lære dig alt hvad du har brug for, for ikke at ende på forsiden, men det er også lavet til at lære dig alt hvad du har brug for, for at kunne ende på forsiden... men med den gode historie.

Skal vi
hjælpe?