Medietræningskursus – Lektion 7: Budskabet

Find frem til dit budskab

Hvad skal dit publikum huske, når de har set dit interview? Eller med andre ord, hvad er dit budskab?

Det er faktisk svære end man skulle tro, at levere et budskab og særlig at levere det så det bliver husket. Men det er noget mange tager for givet og noget der er simpelt. Men kommunikation er ikke simpelt og særlig ikke når den bliver skabt mens du taler. Når du skal interviewes eller skrive en pressemeddelelse, skal du først gøre dig meget klart hvad dit budskab er. Find evt. flere forskellige måder at levere dit budskab på. Altså flere måder du kan sige det samme på og flere forskellige eksempler.

Find frem til, hvordan du så præcist og kort som muligt, kan fortælle dit budskab.
Du skal have så få budskaber som muligt. Du skal være meget øvet, hvis du skal kunne levere 3 budskaber, så de bliver husket. Jeg vil opfordre dig til kun at have ét budskab, de første mange interview. Du kan hurtigt finde ud af, om du er klar til at kommunikere flere budskaber. Spørg folk efter interviewet, hvad budskabet var. Her skal du selvfølgelig ikke spørge folk fra din egen virksomhed, som er inde i sprogformen og ydermere kan gætte sig til budskabet. Men spørg folk, hvad de mener dit budskab var i interviewet. Hvis de gætter rigtigt, er det fordi du har styr på at kommunikere dine budskaber og kan sætte flere på.

ØVELSE:
Prøv næste gang du ser et interview i fjernsynet, at finde frem til det ene budskab som talspersonen har. Ofte er det ret svært, mange gange fordi personen ikke selv har gjort sig tanker om det før interviewet.
En anden lille øvelse kan du lave med en kollega. Find sammen et emne og gerne et emne I ikke begge er helt hjemme i. Du skal nu skrive dit budskab ned på et stykke papir, som kun du må se. Derefter skal din kollega interviewe dig om emnet. Når I er færdige og før I sammen kigger på papiret, skal du høre ham hvad han mener dit hovedbudskab var. Det er svære end du tror.

Se mere om Kjerumgaard.com medietræning